Blog

Protetická stomatologie

Protetická stomatologie

Protetická stomatologie

V dnešní době se stomatologie rychle vyvíjí, přináší inovace a technologické pokroky, které mění způsob, jakým lékaři přistupují k léčbě a obnově ústního zdraví pacientů. Jednou z klíčových oblastí této transformace je protetická stomatologie, která se zaměřuje na obnovu zubních struktur a funkcí pomocí moderních materiálů a technik.

Protetická stomatologie není pouze o nahrazení ztracených zubů, ale také o obnově estetiky, funkce a celkového pohodlí pacienta. Díky neustálému zdokonalování materiálů jako jsou keramika, kompozity a kovy, a také pokrokům v digitální technologii, jsou dnes k dispozici protetická řešení, která nabízí nejen vysokou úroveň trvanlivosti, ale také přirozený vzhled a pohodlné nošení.

Image
Image
Image

Proč neodkládat protetiku zubů?

Odkládání protetiky zubů může mít několik negativních důsledků, které ovlivňují nejenestetiku úsměvu, ale také funkci a celkové zdraví ústní dutiny. Zde jsou některé hlavnídůvody, proč by se protetická léčba neměla odkládat:

1. Zhoršení zdraví úst: Ztráta zubů může vést k dalším problémům jako jsou posuny zbývajících zubů, změny v řeči a dokonce i ztráta kostní hmoty v čelisti.

2. Estetické problémy: Chybějící zuby mohou negativně ovlivnit vzhled úsměvu a celkový dojem. To může mít dopad na sebevědomí a sociální interakce pacienta.

3. Důsledky na žvýkání a trávení: Nedostatek zubů může omezit možnosti žvýkání potravy, což může vést k nutnosti změnit stravovací návyky. Vzhledem k absenci zubů se potrava dostatečně nerozžvýká a nepromíchá se slinami. Kvůli tomu se poté

špatně rozmělňuje. V důsledku se zvýší produkce žaludeční kyseliny, což zvyšuje riziko gastritidy. V jiných případech se lidé snaží přizpůsobit vzniklému defektu a konzumují měkkou stravu, čímž si zapříčíní poruchu trávení, snížení peristaltiky, změnu střevní mikroflóry.

4. Ztráta kostní hmoty: Pokud zuby chybějí delší dobu, může docházet k atrofii kostní hmoty v čelisti, což může komplikovat budoucí protetickou léčbu a vyžadovat další invazivní postupy.

5. Riziko dalších komplikací: Nedostatečná péče o zuby a protetické struktury může vést k dalším problémům jako jsou zubní kazy, paradontální onemocnění a další záněty.

Z těchto důvodů je důležité stomatologické problémy konzultovat s odborníkem a neodkládat léčbu, aby se minimalizovaly negativní dopady a zajistilo se dlouhodobé zdraví a pohodlí pacienta.

Jaká jsou řešení?

U protetiky se můžeme bavit o několika možnostech, kterými se dá náhrada zubů řešit. Samozřejmě záleží na konkrétním problému daného pacienta a taktéž je dobré brát v potaz cenovou náročnost zvolené metody. Mezi možnosti náhrady zubů řadíme:

  • Snímatelné zubní náhrady

  • Zubní korunky

  • Zubní můstky

  • Fazety

  • Zubní implantáty

Snímatelné zubní náhrady

Snímatelné zubní náhrady jsou jednou z možností protetické léčby, která poskytuje pacientům flexibilitu a pohodlí. Tyto náhrady jsou navrženy tak, aby byly snadno vyjímatelné a čistitelné, což usnadňuje údržbu ústní hygieny. Snímatelné náhrady se dělají částečné a celkové.

- Částečné zubní náhrady se zhotovují, pokud má pacient v ústech zbývající zuby, na které je možné náhradu uchytit kovovými háčky.

- Celkové zubní náhrady oproti tomu nahrazují celou zubní řadu.

Zubní korunky

Zubní korunky se používají k obnově poškozených nebo esteticky nevyhovujících zubů. Na zbroušený zub se aplikuje korunka na základě přesného otisku a tvaru zbývajícího zubu. Zubní korunky jsou vyrobeny z materiálů jako jsou kovy, keramika či kompozity a poskytují zubu ochranu, podporu a zlepšují jeho vzhled. Korunky obnovují žvýkací funkci a chrání zub před dalšími poškozeními. Ačkoli vyžadují precizní přípravu a laboratorní výrobu, přináší pacientům dlouhodobé výhody v pohodě a funkci jejich ústní dutiny.

Zubní můstky Zubní můstek je fixní protetická náhrada, která se používá k nahrazení dvou nebo více chybějících zubů. Je tvořen umělými zuby, které jsou připevněny ke zdravým zubům (jako v případě zubních korunek). Můstky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou kovy, keramika nebo kompozity, a jsou individuálně přizpůsobeny tvaru, barvě a velikosti pacientových zubů. Tento typ protetického řešení obnovuje funkci žvýkání a estetiku úsměvu, přičemž poskytuje pevnou a trvalou náhradu za chybějící zuby. Jejich účinnost a dlouhodobá stabilita závisí na kvalitě přípravy pilířových zubů a správném osazení můstku, což vyžaduje precizní péči odborníka.

Fazety

Fazety jsou tenké, individuálně vyrobené plátky, které jsou připevněny na přední stranu zubů za účelem zlepšení jejich estetiky. Jsou vyráběny z odolných materiálů, jako je keramika nebo kompozit, a mohou být použity k úpravě barvy, tvaru a velikosti zubů. Fazety jsou často využívány k zakrytí vad jako jsou skvrny, nerovnosti, nepravidelnosti nebo drobné anomálie. Díky minimální invazivní povaze procedury a vysoké odolnosti materiálů poskytují fazety efektivní a trvanlivou estetickou úpravu úsměvu. Nicméně, je důležité mít na paměti, že aplikace fazet vyžaduje precizní přípravu zubů a je nezbytné dbát na pečlivou údržbu ústní hygienu, aby se zabránilo komplikacím a zachovala se dlouhodobá účinnost.

Zubní implantáty

Zubní implantáty jsou moderní protetické řešení využívané při úplné ztrátě zubů. Základem jsou umělé kořeny, obvykle vyrobené z titanu, které jsou chirurgicky vloženy do čelistní kosti. Na tyto implantáty jsou poté připevněny korunky, můstky nebo úplné zubní náhrady, což poskytuje trvalou a pevnou alternativu k chybějícím zubům. Zubní implantáty jsou odolné, dlouhotrvající a poskytují výbornou stabilitu a funkci, což umožňuje pacientům pohodlně žvýkat a mluvit. Díky své schopnosti integrovat se s okolní kostí a tkáněmi poskytují zubní implantáty trvalou a efektivní náhradu za přirozené zuby.

Protetická stomatologie u nás

V naší stomatologické síti Smile Centrum jsme schopni pacientům poskytnout všechny typy výše zmiňovaných služeb. Díky letitým zkušenostem našich zubních lékařů jsme schopni pacientům poskytovat spolehlivou a kvalitní práci.

Jak to u nás probíhá?

Ať už je z Vaší strany zájem o kteroukoli protetickou náhradu, vždy je nutné se nejdříve dostavit na vstupní prohlídku, či konzultaci. Zubní lékař při prohlídce vezmev potaz Vaši individuální anamnézu, díky které Vám doporučí nejvhodnější řešení problému.

Our contacts

Smile Centrum Vysočany

st. Jandova 598/1, 190 00 - Prague 9

WORKING HOURS
Mon: 7.30 - 19.00
Tue: 7.30 - 17.00
Wed: 7.30 - 19.00
Thu: 7.30 - 19.00
Fri: 8.00 - 16.00
Sat: CLOSED
Sun: CLOSED